Geschiedenis

Waar komt de naam Nääs vandaan?

In Juli 1902 vertrok Nico Broekhuyzen naar Zweden om daar een vakantie / cursus Handarbeid te volgen. Deze cursussen werden georganiseerd door een Zweedse koopman August Abrahamsen. Er waren veel deelnemers, zij werden allen ondergebracht op het landgoed van genoemde koopman. Het "kasteel" was ontoereikend om alle deelnemers te bergen. Voor het onderwijs werden grote houten gebouwen opgericht, terwijl de deelnemers in een aantal huisjes werden ondergebracht. Dat kasteel, samen met die woningen vormden NÄÄS. Aan de spoorlijn Gothenburg-Stockholm is het Floda-station. Daar verlaat men de trein en wordt met een motorbootje naar NÄÄS gebracht. ‘s Avonds hadden de deelnemers gelegenheid voor het beoefenen van sport. Een van die spelen was ringbal. Een stuk grasland was door twee lijnen in drieën gedeeld, in de beide uiterste velden stond een paal waaraan boven een ring van bandijzer was bevestigd. De spelers en speelsters werden in twee partijen verdeeld. Het doel van het spel was de bal door de ring van de tegenpartij te werpen. In die tijd zocht men in Amsterdam naar een groepsspel dat door jongens en meisjes gespeeld kon worden. Broekhuyzen verving de ringen door korven en zo was korfbal ontstaan.

Ontstaan van de club

Op 8 mei 1923 kwamen diverse leden van het ontbonden "Wilhelmina" bijeen en werd tot oprichting van de Enschedese Korfbal Club Nääs besloten. Aanvankelijk ging het de nieuwe club niet voor de wind. Het aantal leden was zeer gering en in het eerste seizoen kon daardoor slechts met een twaalftal aan de competitie worden deelgenomen. De levensvatbaarheid bleek groot genoeg te zijn en vrij spoedig was het mogelijk ook een 2e team aan de bondscompetitie te laten deelnemen. Met het beter worden van de resultaten nam de club geregeld in ledental toe. Uit de resultaten van de eerste 25 jaar blijkt dat Nääs in die tijd vrijwel steeds een vooraanstaande positie in de Oostelijke korfbalwereld heeft ingenomen. Op 2 april 1982 werd in Enschede de 6e Enschedese korfbalvereniging opgericht: KV Wilskracht.

Fusie met Wilskracht

Op zaterdag 4 september 1982 was het zover; een nieuwe club die de eerste wedstrijden in de competitie ging spelen. Het eerste team begon in de 3e klasse afdeling oost. Uitslagen als 30-0 en het record van 46-2 waren geen uitzondering. Aangezien beide clubs in een neergaande spiraal dreigden te raken, werd besloten om intensief samen te gaan werken met als uiteindelijke doelstelling een fusie. Dat dit niet zonder strubbelingen is gegaan, is vrij normaal bij een fusie. Beide clubs vormden een zogenaamde Onderhandelings Fusie Commissie om de uiteindelijke fusie voor te bereiden. De beslissende vergadering vond plaats op 16 mei 1989, de naam werd: Enschedese Korfbal Combinatie Nääs.

E.K.C. Nääs na de fusie

Dit alles bracht als resultaat dat E.K.C. Nääs op 8 maart 1992 kampioen werd en promoveerde naar de hoofdklasse, met 23 punten uit 14 duels. Er werden 275 doelpunten gescoord, de meeste van alle Hoofd- en Overgangsklassers. Twee jaar later werd dit doel ook bereikt op het veld.

Realisatie Weland Webdesign   |      © 2021 EKC Nääs